Cum faci un mozaic din pebbles?

pebble mosaic

Dacă ești pasionat de proiectele do-it-yourself și cauți o idee specială pentru grădină sau curte, mozaicul din pebbles ar putea fi ceea ce cauți. Aspectul final este inedit și poate fi primul pas către o grădină colorată, care să te binedispună! 

Ai nevoie de un mix de ciment, pebbles plate, pietriș și nisip (praf de piatră) pentru bază. Cât despre model, poate fi oricât de complex. Important e să ai răbdare și să respecți toți pașii de mai jos, ca să creezi un mozaic rezistent și frumos.

Ai nevoie de aproximativ trei zile pentru a finaliza lucrul la proiect proiectul – în prima zi poți sorta pietrele și planifica aranjamentul, în a doua zi va fi nevoie să așezi stratul de bază, să aranjezi pietrele și să lași cimentul de la bază la întărit, iar în a treia zi ar trebui să umpli golurile dintre pietre, aplicând stratul final de mix de ciment.

1. Alege pietrele

După ce ai ales design-ul final, trebuie să sortezi pietrele: asigură-te că sunt curate (fără pământ pe ele) și că sunt puse pe categorii de culoare. Poți combina mai multe tipuri de pietre, atât ca formă cât și culoare, pentru a oferi dinamism mozaicului. Din oferta noastră, poți alege pebble white, yellow, brown sau black (polished), lava red sau green.

2. Creează design-ul mozaicului

Umple cu nisip o cutie încăpătoare (cam 2 cm de nisip ar fi suficient) și aranjează pietrele: în această etapă a proiectului poți testa mai multe tipuri de aranjamente, pozițiile pietrelor de culori diferite, până ajungi la un design care să îți placă. Lasă-ți creativitatea să lucreze: poți face atât un aranjament simplu al pietrelor, ca spirala din imagine, dar poți încerca și modele complexe, care să aducă o amprentă personală grădinii sau curții tale.

Pietrele trebuie așezate pe cant, pentru a produce acel efect vizual special, cât mai apropiate unele de altele – astfel, la finalul acestui test, vei avea o imagine cât mai apropiată de cea finală. Un mic truc este să nu pui pietre de dimensiuni diferite una lângă alta, ci să crești dimensiunea lor, dacă așa îți dorești treptat, prin pietre intermediare ca mărime.Când ai terminat de aranjat pietrele, este recomandat să măsori mărimea mozaicului și să îi faci o fotografie: pentru a fi sigur că reproduci toate detaliile atunci când treci “pe curat”.

Sursa: stevesnedeker.com

Sursa: stevesnedeker.com

3. Pregătește terenul pentru proiect

Alege zona exactă din curte în care vrei să aplici mozaicul. Apoi, trebuie să ai în vedere că pietrele ar trebui să fie la același nivel (sau chiar un pic mai sus) cu pământul sau lespezile din jurul său, pentru ca, atunci când plouă, mozaicul tău să nu adune apă.

Sapă o zonă cu cel puțin 30 de centimetri mai mare decât mozaicul propriu zis – la final, vei putea adăuga o bordură, de exemplu. Este suficient să sapi o adâncime de aproximativ 15-20 de centimetri: vei acoperi apoi mai întâi cu baza pavajului, apoi cu un strat de câțiva centimetri de nisip. Toarnă ciment uscat în mijlocul instalației și netezește stratul de aproximativ 5 centimetri, astfel încât să depășească un pic conturul mozaicului. Folosind un furtun cu apă, dar neapărat cu un irigator fin, umezește stratul de ciment până când nu mai are consistența de pudră.

4. Setează forma mozaicului
Dacă faci un mozaic circular, poți lega două cuie cu sfoară – unul dintre cuie rămâne înfipt în centru, iar celălalt schițează raza cercurilor. Te asiguri astfel că nu greșești aranjarea pe care ți-ai propus-o. Dacă ai în plan un mozaic mai complicat, urmărește modelul din poză și schițează cât mai fidel, liniile pe care trebuie să le respecți în aranjarea pietricelelor.

5. Adaugă primele pietre
Ar trebui ca fiecare pebble să intre cam o treime în stratul de ciment. La final, vei acoperi tot mozaicul cu un nou strat de ciment care va fixa pozițiile pietrelor. Începe cu piatra din centrul aranjamentului și după ce o poziționezi, adună o mică grămăjoară de ciment în jurul său, ca să stea cât de fix se poate.

6. Aranjează pietrele una lângă alta
La fel ca în cazul primei pietre – aranjează fiecare pebble făcând o mică gaură în cimentul ud și strânge un pic din cimentul din jur pentru a-i susține baza. Este de dorit ca pietrele să fie cât mai apropiate una de alta, și să se atingă la mijloc. Nu uita să verifici constant fotografia făcută la început, atunci când ai setat design-ul, după această etapă nu vei mai putea schimba ușor poziția pietrelor.

 7. Nivelează pietrele

Atunci când termini o mică porțiune din mozaic, nivelează pietrele. Poți face acest lucru folosind un ciocan de cauciuc și lovind ușor pietrele prea înalte. Atenție, loviturile trebuie să fie ușoare, există riscul ca o piatră lovită prea puternic să se adâncească prea tare în stratul – bază.

8. Adaugă marginea
După ce ai terminat de așezat pietrele, poți adauga o margine întregii zone, pe care o poți face fie din același tip de pebble, fie din bucăți de piatră diferite. Dacă cumva există spații goale mari între pebbles, umple-le cu un pic de ciment. Ultimul pas este să uzi întreg mozaicul – dar tot cu un jet extrem de fin, pentru a nu crea bălți printre pietre. Este bine după această etapă, să acoperi mozaicul cu o folie de plastic și să lași cimentul să se usuce, peste noapte.

Sursa: guatacrazynight.com

Sursa: guatacrazynight.com

9. Adaugă ultimul strat
După ce cimentul pe care au fost aranjate pietrele s-a uscat, este momentul să adaugi ultimul strat de mix de ciment uscat. Acesta va umple spațiile goale dintre pietre și are atât un rol de fixare a mozaicului, cât și unul estetic. Toarnă câte puțin ciment peste pietre și folosind o pensulă moale, împrăștie cimentul uniform – trebuie să umpli toate golurile și să lași în afară cam o treime din pietricele. Pentru o zonă cu trafic intens, poți adăuga mai mult ciment: lăsând mai puțin din pebbles afară, te asiguri de rezistența crescută a mozaicului.

10. Umezește ultimul strat de ciment
Cu același irigator fin, udă acest ultim strat până când ajungi la textura potrivită. Dacă cimentul se lasă prea mult, mai poți adăuga un pic de ciment uscat pe deasupra.

11. Lasă mozaicul la uscat
Acoperă tot proiectul cu o folie de plastic și lasă-l la uscat. Dacă vrei un rezultat mai rezistent, poți să uzi din nou zona – o dată sau de două ori pe parcursul următoarelor două zile. Uscarea în profunzime a cimentului poate dura până la câteva săptămâni, în funcție de vreme.

Dacă vrei o ofertă personalizată pentru proiectul de grădină, sună-ne la 0725 888 444 sau scrie-ne.

2 CommentsComentează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *