Placarea cu sistem de încălzire în pardoseală. Pregătirea, montarea și fixarea (1)

adeziv piatra naturala piatraonline

Dacă te gândești să montezi o pardoseală de piatră naturală, cu sistem de încălzire sub ea, ar trebui să știi că marile avantaje sunt aderența (scazi considerabil riscul de accidentări datorate alunecării) și faptul că piatra naturală, bine îngrijită, va avea o durată de viața mult mai mare decât a altor materiale. Pașii sunt: pregătirea, montarea, fixarea, tăierea plăcilor, impermeabilizarea și chituirea.

Cum faci placarea cu sistemul de încălzire sub pardoseală?

Pregătirea

Dacă substratul original este din lemn, suprapune peste o placă de susținere potrivită pentru plăcile pe care le vei monta. Această placă de susținere ar trebui fixată în conformitate cu recomandările producătorului, pentru a asigura un substrat curat, uscat, tare, potrivit pentru condițiile la care va fi supusă placa de suprafață.

Dacă substratul este din lemn, este necesară o fază preliminară, realizarea unui strat dur peste care se va face poziţionarera ţevilor de încălzire şi apoi placarea cu piatră naturală.

Peste substratul dur care a fost realizat se poate începe montarea ţevilor încălzitoare, conform indicaţiilor producătorului. De obicei se plachează pardoseala cu un material termoizolator (ex: polistiren extrudat) pe care se fixează ţevile prin copci sau cu sistemele furnizate de producătorul sistemului de încălzire. De asemenea se poziţionează pe perimetrul încăperii o bandă din material termoizolato,  astfel încât să nu apară punte termică între pardoseala încălzită şi pereţi. Pentru realizarea stratului peste care se va face montajul plăcilor de piatră, se toarnă o şapă aditivată special pentru sistemele de încălzire în pardoseală, având grosimea indicată de producătorul instalaţiei.

După ce ai finalizat acest pas, plăcile de piatră naturală pot fi fixate cu un adeziv corespunzător la o grosime maximă de 10 mm.

Travertin_Peach_French_Pattern_Brushed___Chiseled_Edge_1_2cm_pic_2Pardoseală Travertin Peach French Pattern Brushed & Chiseled Edge 1.2cm

Montarea

Regula generală este de a lucra din centru spre exterior. Măsoară lungimea și lățimea camerei și trasează o cruce în centru. Din această cruce centrală montează plăcile uscate cu rost corespunzător (minim 3 mm), pentru a permite mișcarea fină a plăcilor în momentul folosirii încălzirii în pardoseală. Dacă montezi un amestec de mărimi, chitul va varia și gradele de variere pot fi controlate înainte de a începe fixarea. Dacă montezi material necalibrat (adică grosimea plăcilor variază), cea mai groasă placă ar trebui să fie montată prima deoarece în funcție de ea se va seta nivelul pardoselii. Asigură-te că nu există tăieri dificile, care să necesite modificări.

Întotdeauna trebuie să te asiguri cum arată pardoseala atunci când intri în încăpere: pentru că plăcile de piatră naturală sunt ușor diferite una de cealaltă, ar fi bine să pui deoparte plăcile pe care nu vrei să le folosești în centrul pardoselii, dar pe care le poți monta în jurul marginilor încăperii.

Ca să reduci mișcarea plăcilor, care poate duce la crăparea și/sau dezlipirea acestora, trebuie să lași un mic perimetru de mișcare în jurul camerei, de-a lungul marginilor încăperii, de minim 6 mm lățime. Acest spațiu trebuie umplut cu un chit corespunzător, flexibil, precum siliconul, pentru a permite mișcarea plăcilor (dacă sunt acoperite cu plintă trebuie lăsat liber).

marmura tundra grey polisataPardoseală Marmură Tundra Grey Polisata 60x30x2 cm

Fixarea

Fixează plăcile cu un adeziv flexibil îmbunătățit cu polimeri precum adezivul Standard Set Flex, Rapid Flex pentru pardoseală și perete sau adeziv Flex pentru pardoseli în format mare. Culoarea adezivului care va fi folosit depinde de culoarea plăcii din piatră naturală și de chitul folosit; de exemplu dacă se fixează un limestone pal cu chit de rosturi pentru limestone, se va folosi un adeziv alb pentru a preveni orice urmă de piatră și chit de la adezivul de dedesubt. Amestecă adezivul conform instrucțiunilor, adaugă apă în apa curată și amestecă până obții o consistență fină.

Fixează plăcile cu un adeziv flexibil îmbunătățit cu polimeri precum adezivul Standard Set Flex, Rapid Flex pentru pardoseală și perete sau adeziv Flex pentru pardoseli în format mare. Culoarea adezivului cât și a chitului de rost, care vor fi folosite, depinde de culoarea plăcii din piatră naturală; de exemplu dacă se montează plăci de piatră având o paletă coloristică în jurul cremului, se va folosi un adeziv alb, pe bază de ciment alb, pentru a preveni apariţia de pete gri pe suprafaţa sau conturul plăcilor. Adaugă adezivul în apa curată, amestecă conform instrucțiunilor, până obții o consistență omogenă.

Folosește o gletiera cu dinți, pe care să o ții la un unghi de 45º atunci când întinzi adezivul pe zona din pardoseala unde urmezi sa faci montajul. Trebuie să formezi, practic, dungi paralele pe care vor fi montate plăcile, cu o mișcare fermă de răsucire – care va nivela dungile adezivului și va produce un pat solid de adeziv de 3-4 mm sub plăci.

Ideal este să lucrezi pe suprafeţe reduse și să îndepărtezi urmele proaspete de adeziv de pe conturul sau de pe faţa plăcilor. În cazul unor plăci de travertin, care pot avea goluri pe partea inferioară, este indicat să se dea cu adeziv şi pe placă.

Pentru ca montajul să fie de calitat,  adezivul se întinde atât pe suprafaţa suport cât şi pe placa de montat.

Important! Nu călca pe suprafața plăcilor înainte ca adezivul să se fixeze: lasă-l să se usuce 3 ore (pentru adezivii cu fixare rapidă) sau chiar 4 ore (dacă folosești un adeziv standard).

Citește continuarea: articolul despre tăierea plăcilor, impermeabilizare și chituire.

2 CommentsComentează

  • Îmi plac enorm lucrările voastre. Eu m-am mutat de curând într-un complex din N-E Bucureștiului și am încălzire prin pardoseală. Aveți niște lucrări extraordinare. Nu mă mai satur să mă uit la fotografiile de pe blog.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *