Tot ce trebuie să ştii despre terrazzo (infografic)

terrazzo-placi-colorate

Dacă eşti în căutarea unei soluţii spectaculoase pentru amenajarea ta, ţi-am pregătit un infografic din care vei afla:

  • care e procesul de fabricaţie pentru faimoasele plăci terrazzo;
  • cum se pot integra într-o amenajare;
  • cum cureţi acest tip de placă;
  • ce trebuie să ai în vedere la montaj;

Terrazzo este un material compozit care nu se obţine prin procesare termică, ci la rece, cu ajutorul unei prese hidraulice care comprimă cimentul. De altfel, terrazzo este un amestec de ciment, marmură cărora li se adaugă şi pigmenţi anorganici ce îi ofera versatilitatea cromatică.

Aceste plăci decorative din ciment colorat sunt realizate manual, astfel că dezvolta un aspect unic, usor nefinisat, care însă nu face decât să îi ofere un plus de personalitate. De asemenea, odată cu trecerea timpului, plăcilor Terrazzo nu le este ştirbita frumuseţea, dimpotriva: modelul şi culorile nu sufera deteriorări datorită faptului că stratul de pigment care intră în compozita lor este foarte gros.

terrazzo_colorat

Utilizarea plăcilor Terrazzo

Plăcile decorative din ciment colorat sunt utilizate extensiv la placări orizontale şi verticale la nivelul pereţilor (interiori şi exteriori) şi pardoselilor, cât şi pentru blaturile de baie ori bucătărie şi a celor de masă etc. Frumuseţea şi durabilitatea lor le recomandă într-o varietate de spaţii, astfel că sunt excelente atât în zonele publice, cât şi în interiorul locuinţelor. Poate cel mai apreciat atribut al plăcilor Terrazzo este versatilitatea imprimeurilor lor, care pot fi obţinute şi la cerere.

Vezi şi peretele spectaculos din terrazzo, de pe terasa unui apartament din zona Amzei!

Peretele de pe terasă, placat cu terrazzo mix

Peretele de pe terasă, placat cu terrazzo mix

Pestriţe si viu colorate, placile Terrazzo standard dau un aer oriental încăperii în care sunt inserate, chiar şi atunci când sunt folosite pentru a realiza un punct focal – a evidenţia un perete, a pune în lumină o piesă specială de mobilier etc.

Montajul plăcilor Terrazzo

Înainte de montaj, plăcile trebuie scufundate în apă timp de câteva minute. După ce s-au uscat uşor, pot fi montate, adezivul necesar fiind unul păstos într-un strat generos, aplicat deopotrivă pe plăci, cât şi în zona în care acestea vor fi inserate individual.

Odată placa montată, trebuie apăsată cu mâna. Procesul continuă până când întreaga suprafaţă dorită a fost acoperită în totalitate cu plăcile decorative. Atenţie! Este foarte important ca adezivul să acopere 100% fiecare placă pentru ca nicio bucată să nu rămână „suspendată”. În caz contrar, placa respectivă se va fisura odată cu trecerea timpului.

Citeşte şi povestea bucătăriei în care plăcile de terrazzo se potrivesc perfect cu pardoseala din travertin Silver!

Plăcile decorative din ciment colorat trebuie să se usuce complet înainte de a putea păşi – dacă este cazul – pe suprafaţa unde au fost montate. Procesul de uscare durează circa 48 de ore.

Impermeabilizarea

Plăcile decorative din ciment colorat trebuie impermeabilizate după montare şi curăţarea post-instalare. Produsul impermeabilizant ales se aplică întotdeauna doar pe plăcile perfect curate şi uscate, în strat subţire, uniform, folosind o cârpă, un burete sau o perie. Se lasă să acţioneze timp de maximum 30 de minute, după care se îndepărtează. Suprafaţa trebuie ştearsă bine la final, cu o cârpă uscată.

Plăcile decorative sunt perfect impermeabilizate dacă nu mai absorb apa deloc. Poţi testa gradul de impermeabilizare turnând câţiva stropi de apă pe o plăcuţă.

Întreţinerea

Pentru a-şi păstra frumuseţea nealterată, plăcile decorative din ciment colorat trebuie întreţinute în mod corespunzător. În acest sens, se recomandă folosirea unor soluţii de curăţat blânde, care să nu conţină acizi ori înălbitori care pot ataca suprafaţa plăcilor.

Urmăriţi şi clipul realizat de echipa emisiunii Casa, construcţie şi design (Prima TV) despre plăcuţele decorative colorate terrazzo:

Dacă vrei să afli mai multe despre plăcile colorate de ciment – terrazzo, sună-ne la 021 9907 sau vino în showroom să discutăm mai multe!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *