Piatra naturală – finisaje

main finisaje piatra naturala

În funcție de felul în care este prelucrată, piatra naturală poate să capete caracteristici diferite: același tip de piatră poate avea o textură foarte fină, lucioasă sau poate să aibă un aspect brut. Iată principalele tipuri de finisaje ale pietrei naturale:

Mătuirea (honed)

Marmura_Cappuccino_60x30x1_2cmBaie amenajată cu marmură capuccino honed

Mătuirea este un proces similar celui de polișare, folosind scăderea progresivă a granulelor abrazive, dar fără a le folosi pe cele mai fine. Astfel, rezultatul final este mai puțin strălucitor decât la plăcile polișate dar materialul astfel prelucrat îndeplinește cu succes un rol într-o amenajare clasică sau contemporană.

Polișarea (polished)

Travertin_Classic_Commercial_60x40x1_2cmBaie amenajată cu travertin clasic cross-cut polisat

Polișarea este rezultatul unui proces similar cu cel de mătuire, diferența importantă fiind faptul că în acest caz se folosesc granulele cele mai fine. Finisajul polișat poate da caracteristici estetice specifice, ajută la închiderea porilor și asigură o rezistență ridicată a materialului la agresiuni externe.

Scapitarea

Acest finisaj este realizat după tăierea pietrei și este bazat pe lovituri precise, meticuloase, cu cioburi și așchii care sar. Se ajunge astfel la un aspect natural și rustic, cu caneluri și proeminențe care evidențiază naturalul. Acest tip de finisaj este potrivit în construcții clasice sau spații în care se dorește un aspect cald.

Dăltuirea marginilor (chiseled edge)

Travertin_Yellow_French_Pattern_3cm____Pardoseală – travertin yellow french pattern brushed & chiseled edge

O formă mai veche de tratament de suprafață a pietrei, în special pentru cea folosită pentru placări exterioare. Piatra astfel finisată este potrivită în decoruri rustice și e de dorit să alegeți un astfel de finisaj realizat manual, astfel încât marginile să nu fie lucrate simetric.

Antichizare (tumbled)

Marmura_Black_Tumbled_10x10x1cmBaie amenajată cu marmură black tumbled

Un termen care acoperă mai multe tipuri de procedură, ce produc uzuri și diferite deteriorări pe suprafața pietrei naturale. Acest finisaj oferă materialului un aspect uzat, poate lăsa suprafața ușor texturată și mai deschisă la culoare, cu forme rotunjite.

Periere (brushed)

Ardezie_Silver_Periata_60x30cmPardoseală – ardezie silver brushed

Un finisaj similar celui de antichizare, ce lasă suprafața mată și pune în evidență textura naturală a pietrei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *